Buğdayı Başağında Satmak:

Buğdayı başağında, baklayı kabuğunda satmak câizdir. Susam, pirinç, ceviz ve badem de böyledir. Bu hususta nakledilen Hadis-i Şerif’te:

أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ نَهَى عَنْ بَيْعِ السُّنْبُلِ حَتَّى يَبْيَضَّ وَيَأْمَنَ الْعَاهَةَ (ت عن ابن عمر)

″Peygamberimiz Sallallâhu aleyhi ve sellem, beyazlaşmadıkça ve âfetten emin olunmadıkça başağın satılmasını yasaklamıştır.″[1] Çünkü başak, kendisinden yararlanılacak bir maldır. Dolayısıyla satışı câizdir. Bu Hadis-i Şerif’te geçen başağın beyazlaşmasından maksat, tane­lerinin sertleşmesidir. Bu onun âfetten zarar görmez hâle gelmesi demektir. Bu Hadis-i Şerif, taneleri sertleşmiş olan ve kabuklanmış olan buğday gibi hububat cinsinden olan maddelerin başağında iken satışının câiz olduğuna delâlet etmektedir. Başaktaki buğdayı satmak, kabuğundaki ceviz veya bademi satmaya benzer. Nohut, mercimek gibi baklagiller için de hüküm aynıdır.

- Ölçme ile satılan malın ölçme; sayı ile satılan malın sayma; tartı ile satılan malın tartma; metre ile satılan malın, ölçme ücreti satıcıya aittir. Zîrâ satılan malı, satın alana teslim etmek satıcı üzerine lâzımdır.


[1] Sünen-i Tirmizî, Buyû 15; Sahih-i Müslim, Buyû 13; Sünen-i Ebû Dâvud, Buyû 23.