Boğazlanan Hayvanın Karnından Çıkan Yavru:

İmam-ı Âzam’a göre; anasının kesilmesi yavrusu için kifâyet etmez. İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre ise; yavrunun şeklini tamamlamış olması yeterlidir, yenilmesi helâldir. Yavru, anne karnında şeklini tamamlamamışsa, o zaman yenilmez, demişlerdir. Hanefi mezhebinde fetvâ İmâmeyn’in kavline göredir. Bu husus Müsedded Radiyallâhu anhu’dan nakledilen bir Hadis-i Şerif’te, şöyle geçmektedir:

يَا رَسُولَ اللّٰهِ نَنْحَرُ النَّاقَةَ وَنَذْبَحُ الْبَقَرَةَ وَالشَّاةَ فَنَجِدُ فِي بَطْنِهَا الْجَنِينَ أَنُلْقِيهِ أَمْ نَأْكُلُهُ قَالَ كُلُوهُ إِنْ شِئْتُمْ فَإِنَّ ذَكَاتَهُ ذَكَاةُ أُمِّهِ (د عن مسدد)

″Yâ Resûlallah! Deveyi nahr ediyoruz. Sığır ve koyunu zebh ediyoruz.[1] Fakat bazen içinden yavru çıkıyor. Onu atalım mı, yoksa yiyelim mi?″ dedik. Bunun üzerine: ″İsterseniz yiyin. Çünkü anasını kesmek, onu da kesmek de­mektir″ buyurdu.[2]

Deveyi ″Nahr″ etmek, yani boğazın göğse yakın olan yerinden bıçak vurup, boğaz damarlarını kesmek ve sığır ile koyunu ″Zebh″ etmek, yani çeneye yakın yerden boğazına bıçak vurup, damarlarını kesmek sünnettir.

Peygamberimiz Sallallâhu aleyhi ve sellem’in; ″İsterseniz yiyin″ buyruğundan, bu hayvanın etini içiniz alıyorsa veya açlıktan dolayı sıkıntı çekiyorsanız, yiyebilirsiniz anlamı çıkmaktadır. Bu sebepten İmam-ı Âzam Efendimiz, kesilen bir hayvanın karnından çıkan yavrusu yenilmez, demiştir. İmâmeyn ise, hadisin zâhirine göre fetvâ vermişlerdir ve fetvâ da bu yöndedir.


[1] Nahr: Bir hayvanı keserken gövdeye yakın yerinden kesmektir. Bu da sâdece deve için geçerlidir. Zebh ise, bir hayvanı çeneye yakın yerden kesmektir. Bu kesim, devenin hâricindeki bütün hayvanlar için geçerlidir. Bu şekilde kesim yapılması sünnettir.

[2] Sünen-i Ebû Dâvud, Dahâyâ 18; Rudânî, Cem’ul-Fevaid, Hadis No: 3897.