Hayvanlar Kesilirken Allah’ın İsminin Zikredilmesi:

Kesilen hayvanın etinin helal olması için Allah’u Teâlâ’nın isminin zikredilmesi şartır. Bu hususta Allah’u Teâlâ Sûre-i En’am, Âyet 118’de: ″Eğer O’nun âyetlerine îman edenlerden iseniz, Allah’ın ismi zikredilerek kesilen hayvanlardan yiyin″ diye buyurmuştur. Âyet-i Kerîme’de: ″Allah’ın ismi zikredilerek″ diye geçen ifadeden maksat, ″Bismillâhi Allah’u Ekber″ demektir. Zîrâ bu hususta Enes Radiyallâhu anhu’dan şu Hadis-i Şerif nakledilmiştir:

ضَحَّى النَّبِيُّ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِكَبْشَيْنِ أَمْلَحَيْنِ أَقْرَنَيْنِ ذَبَحَهُمَا بِيَدِهِ وَسَمَّى وَكَبَّرَ وَوَضَعَ رِجْلَهُ عَلَى صِفَاحِهِمَا (خ م ن عن انس)

″Peygamberimiz Sallallâhu aleyhi ve sellem, iki tane alacalı ve boynuzlu koç kurban etti. Onları kendi eliyle kesti ve ″Besmele ile tekbir getirdi (Bismillâhi Allah’u Ekber, dedi). Kendi ayağını da boyunlarının üzerine koydu.″[1]

″Bismillâhi Allah’u Ekber″ ifadesinin, hayvanın boğazına bıçağın çalınacağı zaman söylenilmesi lâzımdır. Bu söz ile hayvan kesmek arasına, başka bir iş veya dünyâ kelâmı girmemelidir. Şâyet bir Müslüman, Allah’ın ismini zikretmeyi unutarak terk etse, o hayvanın eti yenir. Çünkü Peygamberimiz Sallallâhu aleyhi ve sellem:

إِنَّ اللّٰهَ تَجَاوَزَ عَنْ أُمَّتِي الْخَطَأَ وَالنِّسْيَانَ وَمَا اسْتُكْرِهُوا عَلَيْهِ (ه عن ابن عباس)

″Allah’u Teâlâ ümmetimden hatâ, unutma ve istemediği halde zorla yaptırılan şeyin sorumluluğunu kaldırmıştır″[2] diye buyurmuştur.

Bu hususta İbn-i Abbas Radiyallâhu anhumâ da şöyle buyurmuştur:

مَنْ نَسِىَ التَّسْمِيَةَ فَلَا بَأْسَ وَمَنْ تَعَمَّدَ فَلَا تُؤْكَلْ (اخرجه رزين عن ابن عباس)

″Şâyet bir kimse, Allah’ın ismini zikretmeyi hatâ ile veya unutarak terk ederse, o zaman yenir. Fakat kasten terk edilmesi durumunda aslâ yenilmez.″[3]

Hayvanlar kesilirken, avcı silahını atarken yahut av köpeğini gönderirken Allah’ın ismini zikirde şart olan, hâlis zikir olmasıdır. Bu hususta Allah’u Teâlâ’nın mübârek isimlerinden herhangi birini söylemek de yeterli olur. Meselâ; ″Allah’u Ekber″, yahut ″Allah’u A’zam″, yahut ″Allah″ denilmesi yeterli olur. Fakat ″Bismillâhi Allah’u Ekber″ denilmesi müstehabdır. Bir kimse hayvan keserken; ″Allâhümmeğfirlî″ dese, bu hayvanın eti yenmez. Çünkü ″Allâhümmeğfirlî″ demek, duâdır, hâlis zikir değildir. Ama ″Elhamdulillah″ yahut ″Subhânallah″ deyip, hayvanı kesse, eti yenilir. Çünkü bunlar hâlis zikirdir. Eğer aksırdığı için ″Elhamdulillah″ deyip, hayvanı kesse yahut ava silah atsa, kesilen hayvanın yahut silahla vurulan hayvanın etleri yenilmez. Çünkü ″Elhamdulillah″ aksırmak için söylenmiştir.


[1] Sahih-i Buhârî, Edâhi 14. Sahih-i Müslim, Edâhi 3 (17 Sünen-i Nesâî, Dahâya 14.

[2] Sünen-i İbn-i Mâce, Talak 16.

[3] Kütüb-i Sitte, Hadis No: 1950.