Diğer Mescitler:

Medine-i Münevvere’de Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem’den sonra Peygamber Efendimizin namaz kıldığı yerler özenle korunmuş ve oralara daha sonra birer mescit yapılmıştı. Mir’at’ül-Haremeyn adlı kitapta bunların isimleri ve özellikleri tek tek sıralanmış olup, bunların sayısı otuz üç adettir.[1] Fakat Osmanlıdan sonra bu mescitlerin büyük çoğunluğu yıkılmıştır. Bu mescitlerden bâzıları da şöyledir:

- Mescid-i Benî Kureyza: Benî Kureyza köyünün tepesindedir. Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem burada bir kadının evinde namaz kılmıştı.

- Mescid-i Mişrebe-i Ümem-i İbrâhim: Bu mescit, Benî Kureyza’nın doğusunda kalır. Burada Mâriye vâlidemiz için bir ev yapılmıştı, nitekim O, Peygamberimiz Sallallâhu aleyhi ve sellem’in oğlu Hz. İbrâhim’i bu evde dünyâya getirmişti. Zamanla bu ev viran olmuş, yerine mescit bina edilmişti. Şimdi bu mescit de bulunmamaktadır.

- Mescid-i Benî Zafer: Bakî mezarlığının doğu tarafındadır. Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem, bir gün burada namaz kılmış, sonra bir taşa oturarak yanında bulunanlardan Kur’ân okunmasını istemişti. Ashâbdan birinin okuduğu Kur’ân onu pek çok ağlatmış idi.

- Mescid-i Dâr-ı Nabiğa: Benî Adiy mahallesindedir. Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem’in babasının da burada medfun olduğu muhtemeldir. Bu mescit ve türbe de tamamen yıkılmıştır.

- Mescid-i İcâbe: Bakî mezarlığının kuzeyinde kalır. Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem bir gün burada uzun bir duâda bulunduktan sonra Ashâbına dönerek; ″Allah’a üç şey için duâda bulundum birisi reddedildi, öbür ikisi kabul olundu. Kabul edilenler; ümmetimin kıtlık ve yokluktan helâk olmaması idi. Reddedilen ise ümmetimin arasına ihtilaf girmemesi niyazıydı″ buyurmuştur. Bu mübârek mescit, hakkında bâzı fevkalade haller anlatılır. Bunların biri de; pek çok vakitte camide hiç görülmemiş, tanınmamış kimselerin zikir etmesi hususudur. Bunlar kimdir, nereden gelmiştir? Hiç kimse bilmez.


[1] Bakınız: Mekke – Medine Rehberi, Mir’at’ül-Haremeyn, s. 200-205.