İhramın Sünnetleri:

1- İhrama girmeden önce tırnakları kesmek, gerekiyorsa kasık ve koltuk altı tıraşı olmak sünnettir.

2- İhrama girmeden önce gusül abdesti almak sünnettir. Gusül abdesti almak, abdestli olanlar ve âdet görmekte olan kadınlar için de sünnettir. Gusül abdesti almak mümkün olmazsa, normal abdest alınır. Bu hususta şu Hadis-i Şerif nakledilmiştir:

أَنَّهُ رَأَى النَّبِيَّ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ تَجَرَّدَ لِإِهْلَالِهِ وَاغْتَسَلَ (ت عن زيد بن ثابت عن أبيه)

″Zeyd b. Sâbit Radiyallâhu anhu, Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem’i ihrama girmek için dikişli elbiselerini çıkarttığını ve guslettiğini gördü.″[1]

3- Erkeklerin ″İzar″ ve ″Rida″ denilen iki parça örtüye bürünmesi sünnettir. İzar, belden aşağıya sarılan; Rida da, vücudun üst kısmını örten havludan ibârettir. Bu örtülerin beyaz olması da müstehabdır. Kadınların ihramı ise elbiseleridir. Onlar başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri şeyleri giyerler.

4- İhram elbisesini giydikten sonra iki rek’at ihram namazı kılmak sünnettir. Buna ″İhram namazı″ denir.

İhram Namazı:

İki rek’at olan bu namaz, kerâhet vakitlerinde kılınmaz. Buna dikkat etmelidir. İhram namazına niyet şöyle yapılır; ″Niyet ettim Allah rızâsı için ihram namazı kılmaya.″ Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem bu namazı; birinci rek’atta Fâtiha’dan sonra ″Kul yâ eyyühel kâfirûn″, ikinci rek’atta da ″Kul hüvellâhu ehad″ sûrelerini okuyarak kılmıştır. Bu şekilde kılmak sünnettir. Başka sûreler de okunabilir. Bu namazdan sonra da, hac veya umre için niyet edilip telbiye getirilir.

5- İhramlı olduğu sürece yüksek sesle telbiye getirmek sünnettir. Bu telbiyeyi bir defa getirmek farzdır, daha fazla getirmek ise sünnettir. Kâbe görülünceye kadar telbiye getirilebilir. Fakat Kâbe görülünce, artık telbiye getirilmez.

6- İhrama giren kimsenin niyet ve telbiyeden önce vücuduna alkolsüz güzel kokular sürmesi sünnetir.

7- Hac için hac ayları başladıktan sonra ihrama girmek sünnettir.

Hulâsa; ihrama giren bir erkek, dikişli elbiselerini çıkarır. Bir peştemal kuşanır. Üzerine de kuşağına kadar örtebilecek bir örtü alır. Başını ve ayaklarını açık bulundurur. Temizlenir, gusül abdesti alır veya abdest alır. İki rek’at ihram namazı kılar, sonra niyet ederek yüksek bir sesle telbiye getirir.Böylece o kimse için ihram yasakları başlamış olur. İhrama giren kadınlar ise, elbiselerini çıkarmazlar, başlarını ve ayaklarını açık bulundurmazlar. Fakat yüzleri ve elleri açık olur. Telbiye getirirken de seslerini yükseltmezler.


[1] Sünen-i Tirmizî, Hac 16.