Yemeğin Namazdan Önce Yenmesi:

Bu hususta Peygamberimiz Sallallâhu aleyhi ve sellem bir Hadis-i Şerif’inde şöyle buyurmuştur:

اِذَا وُضِعَ الْعَشَاءُ وَأُقِيمَتِ الصَّلَاةُ فَابْدَءُوا بِالْعَشَاءِ. قَالَ فَتَعَشَّى ابْنُ عُمَرَ لَيْلَةً وَهُوَ يَسْمَعُ الْإِقَامَةَ (ه عن ابن عمر)

″Akşam yemeği konulduğu ve namaz için ikâmet edildiği zaman siz önce yemek yiyin.″ Râvi demiştir ki: Bu emre binâen bir akşam İbn-i Ömer Radiyallâhu anhumâ ikâmet sesini işittiği halde, (namaza durmayıp önce) akşam yemeğini yedi.[1] Yani sofra kurulduğu zaman cemaatle namaz kılınıyorsa dahi, yemek hazır olduğu için siz önce yemeğinizi yiyin, sonra namazınızı kılın demektir.

Namaz vakti gelmişse, yemeği namazdan ötürü bekletmek uygun değildir. Eğer vakit azalmış ve namazın geçmesi endişesi varsa, o zaman önce namaz kılınır. Hz. Âişe, Hz. Ümmü Seleme Radiyallâhu anhumâ’dan nakledildiği üzere, bir diğer Hadis-i Şerif’inde de Resûlullah Sallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

إِذَا أُقِيمَتْ الصَّلَاةُ وَحَضَرَ الْعَشَاءُ فَابْدَءُوا بِالْعَشَاءِ (خ عن عائشة حم عن أم سلمة)

″Akşam namazı vakti girdiğinde, yemek hazırsa, önce yemeğe başlayın.″[2]

Namazı huzurla kılmaya çalışmalıdır. Eğer sofra hazırsa, kişinin namazda huzurunun bozulmasına sebep olabilir. Bu durum akşam namazı için bildirilmiş olsa da, diğer namazlar için de durum aynıdır.


[1] Sünen-i İbn-i Mâce, İkâmet’üs-Salât 34.

[2] Sahih-i Buhârî, Et’ime 57; Ahmed b. hanbel, Müsned, Hadis No: 25375; Muhtâr’ül-Ehadis’in-Nebeviyye, Hadis No: 74.