Şart Muhayyerliğini Ortadan Kaldıran Hususlar:

Şart muhayyerliği üç şey ile ortadan kalkar.

1- ″Muhayyerlik hakkımdan vazgeçtim″ veya ″İptal ettim″ veya ″Alışverişi onayladım″ ya da ″Bu alışverişe râzı oldum″ gibi sözlerle muhayyerlik hakkından vazgeçtiğini açıkça ifade etmek. Çünkü kişi bu ifadeleri kullanmakla yapılan alışverişe râzı olduğunu açıkça beyan etmiş olmakta ve böylece muhayyerlik hakkı ortadan kalkmaktadır.

2- Muhayyerlik hakkından vazgeçtiğini gösteren bir harekette bulunmak. Bu, muhayyerlik hakkı bulunan kimsenin malda, sâdece mal sahibine helal olan şeyleri yapmasıdır. Çünkü bu, onu mülk edinmeye râzı olduğu mânâsına gelir. Eve yerleşmek veya birini yerleştirmek veya satmak, kirâya veya rehin olarak vermek, onarmak, imar etmek gibi satın aldığı malı beğendiğini gösteren bir iş yaparsa; o malı mülk edinmeye râzı olmuş olur.

3- Muhayyerlik hakkının zorunlu olarak düşmesi. Muhayyerlik süresinin sona ermesi veya muhayyerlik hakkı olan kimsenin vefat etmesi gibi. Dolayısıyla, her ikisinin muhayyerlik hakkı olur ve her ikisi de ölürse akit kesinlik kazanır. Biri ölürse, diğerinin muhayyerlik hakkı devam eder.

Muhayyerlik hakkı bulunan kimse bayılır, delirir, uyur veya şuurunu kaybedecek kadar sarhoş olursa ve bu arada muhayyerlik süresi sona ererse, sahih olan görüşe göre; muhayyerlik hakkı sona erer.