Sigaranın Haramlığı:

Bu hususta Ümmü Seleme Radiyallâhu anhâ’dan nakledilen bir Hadis-i Şerif’te, şöyle buyrulmuştur:

نَهَى رَسُولُ اللّٰهِ عَنْ كُلِّ مُسْكِرٍ وَمُفْتَرٍ (طب حم د عن ام سلمة)

″Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem her müskir ve müfteri yasakladı.″[1]

″Müskir″, sarhoşluk veren her şey demektir. ″Müfter″ de, içince kafayı bulandıran ve vücuda gevşeklik veren şeylerdir. Bu kelimenin kökeni ″Fetera (فتر)″ kelimesidir. Bu kelimenin anlamı da; sakinleşmek, yatışmak, gevşemek gibi anlamlara gelmektedir. İşte bu özellikler sigarada da mevcuttur. Ayrıca hem israftır, hem de sağlığa zarar verir, kötü kokusu vardır, hem de kötü bid’attır.

Allah’u Teâlâ Sûre-i A’raf, Âyet 157’de: ″O Peygam­ber ki, onlara iyiliği emreder ve kötülükten nehyeder. Temiz olan şeyleri onlar için helâl, pis olan şeyleri de haram kılar″ diye buyurmaktadır. Allah’u Teala pisi, pis kokuyu sevmez. Faydalı olduğu halde dahi sâdece kokusundan dolayı Resûlullah Efendimiz, soğan ve sarımsak gibi şeyleri yiyenlerin mescide gelmemelerini söylemiştir. Bu husus Hadis-i Şerif’te şöyle geçmektedir:

مَنْ اَكَلَ مِنْ حُضَرِكُمْ هَذِهِ شَيْئًا فَلاَ يَقْرَبَنَّ مَسْجِدَنَا فَاِنَّ الْمَلَئِكَةَ تَتَأَذَّى مِمَّا يَتَأَذَّى مِنْهُ بَنُو آدَمَ (طب عن ابن عباس)

″Kim bu soğan, sarımsak gibi yeşilliklerden bir şey yerse, mescidimize yaklaşmasın. Çünkü melekler insanların eziyet duydukları şeyden eziyet duyarlar.″[2]

Yine Peygamberimiz Sallallâhu aleyhi ve sellem:

طَيِّبُوا اَفْوَاهَكُمْ فَاِنَّ اَفْوَاهَكُمْ طَرِيقُ الْقُرْآن (هب ابو مسلم فى سننه ابو نصر عن بعض الصحابة)

″Ağzınızı temiz tutun. Çünkü ağzınız Kur’ân yoludur″[3] diye buyurmuştur.

Sigara, büyük bid’attır ki; bunu Resûl-i Ekrem Sallallâhu aleyhi ve sellem içmemiştir, Ashab içmemiştir, Evliyalar içmemiştir. Hem de bid’atı seyyiedir yani kötü bid’attır. Bid’at hakkında Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem:

كُلُّ بِدْعَةٍ حَرَامٌ اِلَّا عِبَادَةٌ.

″Her bid’at haramdır. Yalnız ibâdette değildir″[4] diye buyurmuştur. Haram olan bid’at, bid’at-ı seyyie’dir. Bid’at-ı hasene ise, dine faydası olan bid’atlerdir; bunun kişiye bir zararı yoktur.

İsraf hakkında da Allah’u Teâlâ Sûre-i A’raf, Ayet 31’de: ″Ey Âdemoğulları! Her mescide giderken güzel ve temiz elbiselerinizi giyinin. Yiyin, için, fakat israf etmeyin. Şüphesiz ki Allah’u Teâlâ, müsrifleri sevmez.″ diye buyurmakta, Sûre-i İsrâ, Ayet 27’de de: ″Şüphesiz ki malını saçıp savuranlar, şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise, Rabbine karşı çok nankördür.″ diye buyurmaktadır.

Sigaranın insan sağlığına zararlı olduğunu, kansere neden olup öldürdüğünü artık bütün tıp bilimi ve insanlık kabul etmişlerdir ki, sigara paketlerinin üzerinde dahi sağlığa zararlıdır, öldürür, diye yazmaktadır. İslâm’da bir insanın bilerek kendi sağlığına zarar vermesi veya intihar etmesi haramdır. Bu husuta Allah’u Teâlâ Sûre-i Bakara, Âyet 195’te şöyle buyurmaktadır:

″Mallarınızı Allah yolunda infak edin ve nefislerinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın. Amellerinizi ve ahlâkınızı güzelleştirin. Şüphesiz ki Allah’u Teâlâ muhsinleri sever.″


[1] Ahmed b. Hanbel, Müsned, Hadis No: 25416; Taberânî, Mu’cem’ul Kebir, Hadis No: 19233.

[2] Taberânî, Mu’cem’ul-Kebir, Hadis No: 10646; Râmûz’ul-Ehâdîs, 408/12, 408/14.

[3] Beyhâkî, Şuab’ul-Îman, Hadis No: 2054; Râmûz’ul-Ehâdîs, 314/4.

[4] Kenz’ül-İrfan, Hadis No. 810.