Erkek Hayvanın Dişi Hayvanla Çiftleştirilmesi:

- Erkek hayvanın dişi hayvanla çiftleştirilmesinden dolayı ücret alınması câiz değildir. Çünkü bundan maksat; dişi hayvanın yavruya kalmasıdır. Erkek hayvanın onun üzerine çıkmasıyla yavruya kaldığı ise kestirilemez. Zîrâ Hadis-i Şerif‘te:

نَهَى النَّبِيُّ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ عَسْبِ الْفَحْلِ (خ عن ابن عمر)

Peygamberimiz Sallallâhu aleyhi ve sellem, erkek hayvanın damızlık ücretini almaktan nehyetti[1] diye buyrulmuştur. Yani erkek hayvanın menisi (döllemesi) karşılığında ücret almayı yasaklamıştır.

Hiçbir ücret konuşulmadan erkek hayvan sahibi hayvanını verir, dişi hayvan sahibi de dölleme işi bittikten sonra hediye kabilinden bir şeyler verirse, o zaman bunu almanın hiçbir sakıncası yoktur. Bu hususta Enes Radiyallâhu anhu’dan şu Hadis-i Şerif nakledilmiştir:

أَنَّ رَجُلًا مِنْ كِلَابٍ سَأَلَ النَّبِيَّ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ عَسْبِ الْفَحْلِ فَنَهَاهُ فَقَالَ يَا رَسُولَ اللّٰهِ إِنَّا نُطْرِقُ الْفَحْلَ فَنُكْرَمُ فَرَخَّصَ لَهُ فِي الْكَرَامَةِ (ت عن أنس بن مالك)

Kilâb kabilesinden bir adam, Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem’e damızlık hayvanın döllemesinden ücret almayı sordu. Peygamber Efendimiz bunu yasakladı. Adam: ″Yâ Resûlallah! Biz damızlığı aştırıyoruz (tohumluyoruz) da, bize ikramda bulunuyorlar!″ dedi. Bunun üzerine Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem ikramda bulunmaya ruhsat verdi.[2]


[1] Sahih-i Buhârî, İcâre 21.

[2] Sünen-i Tirmizi, Büyü 45, Sünen-i Nesâi, Büyü 94.