Veresiye Alışveriş:

Alışverişin peşin para ile veya belirli zamana kadar veresiye ile yapılması sahihtir. Bir kimse bir sene müddetle veresiye mal satın alsa, satıcı da satılan malı o bir sene geçinceye kadar vermese, sonra teslim etse, İmam-ı Âzam’a göre; alıcı için bir sene daha borcunu geri bırakma hakkı vardır. İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre; geri bırakma hakkı yoktur.

Belirli zamana kadar veresiye alışverişin yapılmasının câiz olduğuna Allah’u Teâlâ’nın Sûre-i Bakara, Âyet 275’te: ″Allah’u Teâlâ, alışverişi helâl, fâizi haram kılmıştır″ diye geçen buyruğu delildir. Çünkü bu Âyet-i Kerîme mutlaktır. Yukarıda da geçtiği üzere, Peygamberimiz Sallallâhu aleyhi ve sellem; bir Yahudiden, belirli bir müddetle yiyecek satın alıp, zırhını rehin verdiği[1] için alışverişin peşin ve veresiye yapılması câizdir.

- Çeşitli para kullanılan bir şehirde, satıcı paranın sıfatını söylemeyerek; ″Şu malımı on dirheme sattım″ dese, bakılır; eğer o şehirde kullanılan paraların mâliyeti ve revâcı (geçerliliği) eşit ise, alışveriş sahih olur. Satın alan takdir edilen on dirhemi dilediği çeşitten öder. Eğer paralar revâçta çeşitli ise satın alan takdir edilen on dirhemi en revâçlısı ile öder. Fakat paralar mâliyette çeşitli, revâçta eşit ise paranın hangi çeşitten olduğu açıklanmadıkça alışveriş câiz olmaz.


[1] Sahih-i Buhâri, Buyû’ 14.