Regâib Gecesi:

Receb ayının ilk Cuma gecesine ″Regâib gecesi″ denir. Âlimlerin beyanına göre; Peygamberimiz Sallallâhu aleyhi ve sellem’in ana rahmine düştüğü gecedir. Zaten Regâib; rağbet edilen, istenilen, değeri çok olan, bağış, ihsan, ikram ve güzel şeyler demektir ve ″Ragibe″ kelimesinin çoğuludur. Bu geceyi ibâdetle geçirmenin sevabı çok büyüktür.

Bu hususta Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

لَا تَغْفُلُوا عَنْ أَوَّلِلَيْلَةِجُمُعَةٍ فِى رَجَبٍ تُسَمِّيهَاالْمَلَائِكَةُ لَيْلَةَ الرَّغَائِبِ.

″Siz Receb ayının ilk Cuma gecesini gaflet içinde geçirmeyin. O öyle bir gecedir ki, melekler o geceyi, Regâib diye anlatırlar.″[1]

Regâib gecesinde Peygamberimiz Sallallâhu aleyhi ve sellem’in kıldığı ve kılınmasını tavsiye ettiği namaz şöyledir:

مَا مِنْ أَحَدٍ يَصُومُ أَوَّلَ خَمِيسٍ مِنْ رَجَبَ ثُمَّ يُصَلِّى فِيمَا بَيْنَ الْعِشَاءِ وَالْعِتْمَةِ اثْنَتَىْ عَشْرَةَ رَكْعَةً يفْصِلُ بَيْنَ كُلُّ رَكْعَتَيْنِ بِتَسْلِيمَةٍ يَقْرَأُ فِى كُلِّ رَكْعَةٍ بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ مَرَّةً وَاِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِى لَيْلَةِ الْقَدْرِ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ وَقُلْ هُوَ اللّٰهُ أَحَدٌ اثْنَتَىْ عَشْرَةَ مَرَّةً فَاِذَا فَرَغَ مِنْ صَلَاتِهِ صَلَّى عَلَىَّ سَبْعِينَ مَرَّةً يَقُولُ: اَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ النَّبِىِّ الْأُمِّىِّ وَعَلَى آلِهِ ثُمَّ يَسْجُدُ وَيَقُولُ فِى سُجُودِهِ سَبْعِينَ مَرَّةً: سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلَائِكَةِ وَالرُّوحِ ثُمَّ يَرْفَعُ رَأْسَهُ وَيَقُولُ سَبْعِينَ مَرَّةً: رَبِّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَتَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمْ اِنَّكَ أَنْتَ الْأَعَزُّ الْأَكْرَمُ ثُمَّ يَسْجُدُ سَجْدَةً أُخْرَى وَيَقُولُ فِيهَا مِثْلَ مَا قَالَ فِى السَّجْدَةِ الْأُولَى ثُمَّ يَسْأَلُ حَاجَتَهُ فِى سُجُودِهِ فَاِنَّهَا تُقْضَى قَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَا يُصَلِّى اَحَدٌ هَذِهِ الصَّلَاةَ اِلَّا غَفَرَ اللّٰهُ تَعَالَى لَهُ جَمِيعَ ذُنُوبِهِ وَلَوْ كَانَتْ مِثْلَ زَبَدِ الْبَحْرِ وَعَدَدِ الرَّمْلِ وَوَزْنِ الْجِبَالِ وَوَرَقِ الْأَشْجَارِ وَيُشَفَّعُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فِى سَبْعِمِائَةٍ مِنْ أَهْلِ بَيْتِهِ مِمَّنْ قَدِ اسْتَوْجَبَ النَّارَ.

Kim ki Receb’in ilk perşembe günü oruç tutar, sonra akşam ile yatsı veya yatsı ile gecenin üçte biri arasında ve her rek’atta bir Fâtiha, üç Kadir Sûresi’ni ve on iki İhlâs okumak ve iki rek’atta bir selâm vermek üzere on iki rek’at namaz kılar, selâmdan sonra yetmiş kere: ″Allâhümme salli alâ Muhammed’ini’n-Nebiyyi’l-Ümmiyyi ve alâ âlihî (ve sahbihî ve sellim)[2] der, sonra secdeye kapanır ve secdesinde yetmiş kere: ″Subbûhun, Kuddûsün (Rabbunâ ve) Rabbu’l-Melâiketi ve’r-Rûh″[3] der, sonra başını kaldırır yetmiş kere: ″Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ ta’lemü (inneke ente’l-eazzu’l-ekrem)[4] der, sonra tekrar secdeye kapanır ve birinci secdede okuduklarını aynı şekilde tekrar eder. Sonra secdede iken, dilediğini isterse bütün istekleri yerine gelir. Zîrâ Peygamberimiz Sallallâhu aleyhi vesellem devamla buyuruyor ki: ″Bu namazı kılan kimsenin, deniz köpükleri, kumlar sayısı, dağlar ağırlığı kadar, ağaçlar yaprakları sayısınca günahı olsa da Allah’u Teâlâ bütün günahlarını mağfiret eder ve akrabasından cehennemi hak etmiş yedi yüz kişiye şefaat eder.″[5]


[1] Abdulkadir Geylâni, Kitâb-u Ümdet’üs-Salihîn fî Tercümet-i Günyet’üt-Talibin, c. 1, s. 277. Not: Burada bu eserden kullandığımız Hadis-i Şeriflerin metni, Arapça baskısından alınmıştır.

[2] Allah’ım! Ümmî bir Peygamber olan Muhammed’e, onun âline ve ashâbına salat ve selâm eyle.

[3] Noksan sıfatlardan münezzeh, çok mukaddes olup Rabbimizdir, meleklerin ve rûh’un (Cebrâil’in) Rabbidir.

[4] Rabbim’ Beni bağışla; merhamet eyle, Bildiğin günahlarımdan geç, Sen Aziz’sin, Kerîm’sin.

[5] Abdulkadir Geylani, Gunyetü't-Tâlibin, c. 1, s. 277; Gazali, İhyâu 'Ulûmi'd-Dîn, c. 1, Hadis No: 645; Rezîn, kitabında bunu irad etti.