Meshi Bozan Şeyler:

Meshi bozan sebepler dörttür:

1- Abdesti bozan şeyler meshi de bozar. Müddeti henüz bitmemiş ise yeniden alınacak abdestte mestlere veya yara iyileşinceye kadar sargılara mesh yapılır.

2- Mestlerden birinin ayaktan çıkması veya çıkarılması. Ayağın çoğunun mestin boğazına kadar çıkması hâlinde tamamen çıkmış sayılır. Bu durumda abdesti varsa sâdece ayaklarını yıkar. Mestlerden biri çıkmış olsa da iki ayağını da yıkaması gerekir. Yine meshettikten sonra mestlerden birinde ayağın küçük parmakları nisbetinde üç parmak miktarı kadar bir yırtık meydana gelirse, yine mestler çıkarılır ve ayaklar yıkanır. Eğer abdesti yokken çıkarmışsa tekrar abdest alır.[1]

Abdestte ayaklarını yıkadıktan sonra mestlerini giyen kimsenin, bu abdesti devam ettiği sürece mestleri çıkarıp giymesiyle abdesti bozulmaz.

3- Meste su girip ayakların birinin yarısından fazlasını ıslatması.

4- Meshin müddetinin sona ermesi. Bu durumda da abdestli olan kimsenin mestlerini çıkarıp ayaklarını yıkaması yeterlidir. Ancak soğuğun şiddetinden ayağın donma ihtimalinden korkuluyorsa, tehlike ortadan kalkıncaya kadar meshe devam eder. Yine meshin müddeti namazda iken sona ererse, o namaz bozulur.

Baştaki sarık, külah, takke, peçe ve eldeki eldiven ve benzeri şeyler üzerine meshetmek câiz değildir.


[1] Hidâye Tercümesi, c. 1, s. 63.