Meshin Farz Miktarı, Sünneti ve Yapılışı:

Meshin farz olan miktarı, her ayağın ön tarafı üzerinden mestlerin üstünün elin üç küçük parmak kadar kısmını meshetmektir. Meshin sünneti, eli ıslattıktan sonra parmaklar açık olduğu halde, ayakların parmak uçlarından mestin üzerine koyup mestin boğazına kadar çekmektir. Bir kimse mestin boğazından aşağıya, ayak uçlarına doğru meshetse, mest câiz olur. Fakat sünnete muhalif olur.

Mestler üzerine mesh şöyle yapılır: Abdest alırken ayaklara geldiğinde eller ıslatılarak sağ elin parmakları sağ ayağın üstüne, sol elin parmakları da sol ayağın üstüne konulur. Parmaklar açık olarak ayakların ucundan başlanıp yukarı doğru ve topukları aşacak şekilde mestlerin üzeri bir kere meshedilir.

Mestlerin altına mesh yapılmaz. Bu hususta Hz. Ali Kerremallâhu veche şöyle buyurmuştur:

لَوْ كَانَ الدِّينُ بِالرَّأْىِ لَكَانَ أَسْفَلُ الخُفِّ أَوْلَى بِالْمَسْحِ مِنْ أَعْلَاهُ، وَقَدْ رَأَيْتُ رَسُولَ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَمْسَحُ عَلَى ظَاهِرِ خُفَّيْهِ (د عن على)

″Eğer din, insanın fikrine göre olsaydı meshin üstünü değil de altını mesh etmek daha uygun olurdu. Halbuki ben, Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem’i mestlerinin üzerini mesh ederken gördüm.″[1]


[1] Sünen-i Ebû Dâvud, Tahâret 63; Kütüb-i Sitte, Hadis No: 3706.