MÜBÂREK AYLAR İLE GÜN VE GECELER:

Receb, Şaban ve Ramazan diye bilinen üç aylarda Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem Efendimiz, kendini ibâdete verip çoğu kere bu ayları oruçlu geçirirdi ki, bu ayların ilki olan Receb ayının ilk Cuma gecesi Allah’u Teâlâ’nın Mü’minlere mağfiretinin çok olduğu anlamına gelen Regâib kandilidir. Yine Receb ayının 27. gecesi Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem mîraca yükseldiği için Mîraç gecesi olarak kutlanmaktadır. Şaban aynın 15. gecesinin fazileti hakkında o kadar çok Hadis-i Şerif var ki, bu sebeple bu geceye Berat kandili ismi verilmiştir. Ramazan ayının 27. gecesi de Kur’ân-ı Kerîm’de hakkında ″Kadir Sûresi″ diye müstakil bir sûre olan mukaddes bir gecedir. Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem, bu geceyi Ramazan ayının son on günü içinde tek gecelerde arayın diye haber vermiştir. Daha sonra Sahabe tarafından Ramazanın 27. gecesi, Kadir gecesi olarak kutlanmıştır. Bu sebeple Müslümanlar da Ramazanın 27. gecesini Kadir gecesi olarak kutlamaktadırlar. Rebi’ul-evvel ayının 12. gecesi de Peygamber Efendimizin dünyâya geldiği gece olduğu için, Mevlid kandili olarak kutlanmaktadır. Yine Muharrem ayının 10. gününde; İslâm tarihinde çok önemli hadiseler meydana geldiği için, bu gün de Aşûre günü olarak kutlanmaktadır.

Kadir gecesi, Berat gecesi, Reğaib gecesi, Mevlid kandili, Mîraç gecesi, Aşûre günü, Cuma günü, Arefe ve Bayram günleri diye geçen gün ve gecelerin faziletini anlatan bu şekilde çok sayıda nakil vardır. Bu gün ve geceler, bütün Müslümanlar tarafından ibâdet ve taatle kutlanmaktadır. Cuma gününün fazileti ″Cuma Namazı″ bahsinde anlatılmıştır.

Bu gün ve geceler, Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem Efendimizin hürmetine onun ümmetine verilen mübârek zamanlardır. Aşağıda burada geçen gün ve gecelerin fazileti ve yapılması gereken ibâdetlerle ilgili bâzı bilgilere yer vereceğiz.